Van 1 november tot 1 februari kon via deze website worden gestemd op palen op fietspaden: welke zijn onveilig, welke kunnen weg, of welke moeten worden aangepast. In totaal is er bijna 4250 keer gestemd op bijna 500 verschillende palen. In de afgelopen twee maanden heeft de gemeente al bijna 240 palen beoordeeld. Daarbij is begonnen met de top-25 van palen waarop het meest is gestemd, en alle palen die in de wintermaanden vanwege de strooiroutes op fietspaden worden verwijderd. Bij het beoordelen zijn de volgende criteria gebruikt:

  • Soms is een paal nodig om ongewenst autoverkeer door andere woonstraten te voorkomen. In bijvoorbeeld Vathorst of binnenstad vormen sommige palen een afsluiting in de autostructuur.
  • Soms is een paal nodig omdat er de verwachting is (of uit ervaring bekend) dat weghalen gaat leiden tot te veel misbruik door auto’s. Bijvoorbeeld omdat met een gebruik van een klein stukje fietspad een groot stuk met de auto kan worden afgesneden.
  • Soms is een paal nodig om (te zwaar) autoverkeer van fietsbruggen te weren i.v.m. gewichtsbelasting.
  • Is de paal in de wintermaanden al weggehaald? In dat geval is uitgangpunt dat de paal dan ook het hele jaar weg kan.

Het resultaat van de eerste beoordeling is dat ongeveer 90 palen verwijderd kunnen worden, of niet teruggeplaatst worden na het winterseizoen. Het bestand kaart fietspalen.pdf geeft een overzicht van de te verwijderen palen. De palen die blijven staan, worden waar nodig aangepast door ze bijvoorbeeld te voorzien van duidelijke belijning op het wegdek, of van reflecterende strepen op de paal. Dit gebeurt in de maanden april en mei. Op deze pagina leest u de beoordeling van de top-25 en het overzicht van alle palen die weggehaald of niet teruggeplaatst worden. Na het uitvoeren van deze maatregelen wordt bekeken of er nog voldoende budget over is om ook palen buiten de top-25 aan te pakken en veiliger te maken.

Wanneer u vragen heeft kunt u daarmee terecht bij het Meldpunt woonomgeving via telefoon 14033 of via de website van de gemeente: meldpunt woonomgeving